Er gaat een heel proces aan vooraf, voordat jij vrolijk met een paar nieuwe schoenen loopt. Een schoen bestaat uit verschillende onderdelen, welke allemaal met veel aandacht worden geproduceerd. Op deze manier kan de garantie worden gegeven dat de schoen haar comfort biedt dat wordt verwacht. In deze blog is de leren schoen als voorbeeld gebruikt. Lees snel verder om erachter te komen waar jouw leren schoenen precies uit bestaan.
De onderdelen
Allereerst zullen we uitleggen waar de leren schoen precies uit bestaat. Dit is van belang om het gehele proces goed te kunnen volgen. Het uiterlijk van de schoen wordt voor een groot gedeelte bepaald door het bovenste deel van de schoen. Het bovenste gedeelte vormt nagenoeg al het gehele model. Het proces van het bovenste deel bestaat uit twee soorten leer. De binnen-en buitenkant. Deze binnenkant is gemaakt van een zachtere leersoort dan de buitenkant. De buitenkant moet namelijk tegen een stuk meer bestand zijn.
Nadat de vorm van de schoen bepaald is komt de zool. De zool vormt het tweede essentiële onderdeel. De zool is het onderdeel dat jou als het ware moet dragen. Vandaar dat dit onderdeel al zo vroeg komt in het gehele proces. De zool bestaat uit meerdere lagen. De binnenzool, deze zool bevindt zich direct onder de voet. Daaronder zit de middenzool, deze is nooit van leer. Deze zool heeft de functie om schokken te kunnen dempen, waardoor pijn aan de voeten, onderrug en knieën verminderd wordt. De middenzool wordt gevolgd door de loopzool. Zoals de naam al zegt, de zool waar je op loopt. Deze zool kan voorzien zijn van een eventueel profiel.
De schoen wordt vervolgens gevormd aan de hand van de leest. De leest bepaald de pasvorm. Er bestaan standaard leesten, maar deze kan natuurlijk ook op maat geproduceerd zijn. Bij op maat gemaakte schoenen is voor de rest het proces exact hetzelfde als bij de standaard leest.
Het proces
Allereerst wordt er een ontwerp gemaakt, dit gebeurd handmatig of met de computer. Bij dit ontwerp wordt het materiaal, de vorm en de kleur bepaald. Als het ontwerp klaar is wordt het ontwerp op de leest getekend. Vervolgens komt er een patroon uit welke herbruikbaar is. Vanuit dit patroon kan het leer gesneden worden. De lagen van het bovendeel worden uit het patroon gesneden. Deze twee lagen worden zo strak als mogelijk aan elkaar bevestigd, de vorm is zo al langzaam zichtbaar.
Als tweede wordt de zool bevestigd. Voor dit proces zijn verschillende manieren mogelijk. Het is belangrijk de werkwijze duidelijk te hebben. Deze twee manieren hebben te maken met de manier van het stikken. Zo zijn er ‘blake’ en ‘goodyear’. Bij blake wordt de zool vanuit binnen er doorheen genaaid, goodyear heeft een extra rand om de schoen heen waar de zool mee vast gestikt zit.
Na het bepalen van de werkwijze komt het proces van het bevestigen van de binnenzool. Bij de blake werkwijze gebeurt dit tegelijkertijd met het bevestigen van het bovendeel. De binnenzool wordt met lijm bevestigd aan het bovendeel. Bij goodyear gaat dit iets anders. De binnenzool wordt met een horizontale naaisteek aan het bovendeel en aan de zoolrand bevestigd. Na de binnenzool volgt de middenzool. Als laatste komt de loopzool. Deze wordt bevestigd aan de onderkant van de schoen. De blake methode heeft een stiksel dat zich wat verder naar binnen bevindt. Bij de goodyear methode is het stiksel duidelijk zichtbaar. Het stiksel komt door de zoolrand en door de loopzool heen.
Het laatste onderdeel van het proces is het plaatsen van de hak. De hak wordt gelijmd of gespijkerd. Heb je nog vragen aan de hand van deze blog? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen graag. Kijk ook eens op onze instagrampagina, hier plaatsen wij veel nieuws over onze collecties.